تخفیفهای سراسری رو از دست نده.
سلام. من سیاوش صمدی هستم و در این مقاله میخوام به شش گام در تمرین آزاد بپردازم، تا بتونید با کمک متخصصین، بهتر یاد بگیرید، هوشمندانه تلاش کنید و به اهدافتون برسید.
تا حالا شده از خودتون بپرسید که چرا یه سری از افراد توی کار خودشون منحصر به فرد هستن؟
جواب در نتیجهی تحقیقات روانشناس سرشناس دکتر اریکسون هست! اریکسون و همیارانش در طی سالیان متمادی رفتار و عادات برترینهای رشتههای مختلف را مورد بررسی قرار دادند. از پزشکان و جراحان گرفته تا ورزشکاران و برنامه نویسان کامپیوتر.
نتیجهی تحقیقات آنها بسیار شگرف بود:
بهترینها، همه از روشهای مشابه در بهبود تواناییهای خود استفاده میکنند.
اریکسون در کتاب Peak: Secrets from the New Science of Expertise مینویسه:
تصور کنید اگر همهی ماها تکنیکهایی که حرفهایها به کار میگیرند تا در کار خود موفق بشوند را در زندگی شخص خود به کار گیریم! من باور دارم که با به کارگیری اصول بدست آمده از تحقیقات در این زمینه میتوان جهش عظیمی در تمامی علوم بشر به سمت جلو داشته باشیم.
قبل از اینکه جواب این سوال رو بدم اجازه بدید مروری روی یکی از مطالب گذشته بکنیم:
اثر فلاتی؛ بخاطر اثر فلاتی، وقتی که مشغول یادگیری یک مهارت هستیم، به یه جایی میرسیم که احساس میکنیم داریم درجا میزنیم و دیگه پیشرفت چشمگیری نداریم. راه برون رفت از این اثر، تمرین آزاد بود که به صورت خیلی کلی در موردش صحبت کردم.
امروز وارد جزییات اصول تمرین آزاد میشیم که بهش “استاندارد طلایی“ گفته میشه.
برای مطالعهی عمیقتر در این زمینه میتونید به این لینک مراجعه کنید.
همهی ماها در برههای از زندگی برای بهتر شدن مهارتهای خودمون تمرین زیاد کردیم؛ از کلاس پیانو گرفته تا مسایل هندسهی تحلیلی و زبان انگلیسی! یادمه وقتی که کلاس زبان میرفتم روزانه شاید ده بار یک مکالمه رو حفظ میکردم تا برای جلسهی بعد بتونم بدون اشتباه از حفظ اون مکالمه رو سر کلاس بخونم! تکرار و تکرار! برای من تمرین کردن به معنی تکرار کردن بوده که همیشه بعد از مدتی باعث خستگی و کلافگی و در نتیجه بستن کتاب و در رفتن از تمرین میشده!
هیچ کس به ما نگفت که تکرار یک عمل یا مهارت حتی در طول سالیان سال، از کسی متخصص نمیسازه! برای همین هست که وقتی به میزان قابل قبولی از توانایی برسی، در حدی که بتونی از پس رفع نیازهای اصلی مورد نظر بر بیای، دیگه اون مهارت میره روی حالت خودکار و در بهترین شرایط با گذر زمان در همون حد باقی میمونی! اگر میخوای که واقعا در چیزی پیشرفت کنی، باید از نقطهی امنی که برای خودت ساختی خارج بشی و خودت رو به چالش بکشی!
در ادامه به شش روش مدون و اصولی که توسط دکتر اریکسون ارایه شده، میپردازیم:
مثل اکثر مهارتهایی که سرشون به تنشون میارزه، رسیدن به تخصص، راحت نیست. اگر نیاز دارید چیزی شما رو هل بده که از سطح معمولی به سطح حرفهای برسید، نیاز به انگیزه دارید. اریکسون در یکی از تحقیقاتش روی یکی از دانشجویان زبان و توانایی یادگیری لغات تمرکز کرد، دانشجوی مورد نظر به مرحلهای رسید که دیگه توان یادگیری لغت جدید در خودش نمیدید. به اصطلاح به دیوار خورده بود! اما اریکسون با ایجاد حس رقابت در این دانشجو باعث شد که تمامی رکوردهای قبلی ثبت شده رو در هم بشکنه.
بدون انگیزهی کافی، همهی ما وقتی به دیوار میخوریم، به صورت طبیعی دست از تلاش برمیداریم! انگیزه موثرترین محرک ما به سمت جلو هست! انگیزهی درونی از علاقه ناشی میشه. با استفاده از زبان در محیط و گرفتن بازخورد مثبت در دنیای واقعی حتما انگیزهی شما بیشتر خواهد شد.
انگیزه نیاز به هدف داره! نه هدف دور از دسترس! نه هدف غیر واقع بینانه! هیچ دانشجویی نمیتونه کتاب 1100 رو در یک ماه یاد بگیره. و تمامی لغات اونو به معنی واقعی فرا بگیره (مگر اینکه نخبه باشه).
هدفهای مشخص برای خودتون تعیین کنید! صرف اینکه بگی میخوام “بهتر بشم” راه به جایی نمیبره! دانشجویان آیلتس در دام “بهتر شدن” راحت میافتند. به این صورت که فقط میخوان مهارت شنیداری خودشون رو بهتر کنند! چطور؟ نمیدونند!
تمرین آزاد تمام و کمال بر اساس هدفهای گام به گام و مشخص چیده میشه!
بذارید اینجوری بگم! اگر شما در مهارت شنیداری ضعیف هستید و میخواین تقویتش کنید، برای مثال از آیلتس 6 که سطح کنونی شماست به نمره 7 برسید، این نمرهی 7 به عنوان دید کلی پیشرفت خوبیه! اما چجوری میخواین به 7 برسید؟! باید یه کاغذ بردارید و تمامی کارهایی که لازم هست انجام بدید رو روی کاغذ بنویسید! اینکه روزی چند ساعت رو کدوم کتاب و کدوم پادکست و فیلم میخواین وقت بذارید! اینکه با هرکدوم از این منابع آموزشی چجوری میخواین برخورد بکنید؟!
آیا در فهم کلی متون شنیداری مشکل دارید یا هر از گاهی کلماتی ناآشنا به گوش شما میخوره و حواس شما رو پرت میکنه؟! یک هدف میتونه این باشه که مثلا من 21 درس کتاب tactics for listening رو در 21 روز تموم میکنم! این یک هدف مشخص هست! در این کتاب مجموعهای لغات نیز با شما کار میشه! برای اونها هم برنامه بریزید!
در تمرین آزاد، هدفمند بودن مثل “آرزوهای سال تحویل” نیست که فردای سال تحویل از شدت و وسعت تغییراتی که آرزو دارید بترسید و گام اول رو هم برندارید! تمرین آزاد نیاز به برنامهریزی مدون با تفکر داره! وقت بذارید و مشاوره بگیرید!
“این یکی حقیقت محض هست که اگه از دایرهی عادات خارج نشید، هرگز پیشرفت نخواهید کرد.”
برای شناخت بیشتر از ترک عادت میتونید به این پادکست گوش بدید.
تمرین آزاد در درازمدت میتونه خستهکننده و کلافه کننده باشه! اما گذر از این پیچهای تند که در مسیر یادگیری ما ظاهر میشن همواره باعث رشد و پیشرفت چشمگیر ما در اون مهارت میشن!
منظم عمل کنید! اریکسون در گزارشی ابراز داشت که افراد خبرهای که در تحقیقات شرکت کردند، یک رژیم مشترک داشتند:
جلسات تمرینی انفرادی، کوتاه (حتی ده دقیقه اما مفید)، و منظم داشتند. هرگز از برنامهی خودشون خارج نشدند مگر در مواقع ضروری.
و در جلسات بعدی جبران معافات کردند.
به گفتهی اریکسون:
”
بدون بازخورد چه از جانب خود، چه از جانب دیگران نخواهید فهمید که چقدر به هدف خود نزدیک شدهاید یا از آن فاصله گرفته اید!
وقتی به دانشجویان آیلتس میگم که حتما دنبال آزمونهای استاندارد برای سطح سنجی باشن، همیشه از ترس پسرفت، از شرکت در این آزمونها (مانند آزمون ماک آیلتس که در موسسات معتبر برگزار میشه) صرف نظر میکنند و هرگز به صورت اصولی از میران پیشرفتشون مطلع نمیشند!
حتما اجازه بدید یک فرد متخصص شما رو محک بزنه. بدون آزمون از نقاط ضعفتون مطلع نمیشید.
از اونجایی که تمرینات آزاد نیازمند تمامی توجه و انرژی شما، با حداکثر به کارگیری فعالیت ذهنی و فیزیکیه، فقط برای مدت زمان محدودی میتونه مفید باشه! بر اساس تحقیقات انجام شده، حداکثر زمان مفید برای تمرین آزاد حدود یک ساعت در روز 3 تا 5 روز در هفتهاس.
اگه بیشتر از 2 ساعت به تمرین آزاد بپردازید، بازدهی شما به صورت چشمگیر کاهش پیدا میکنه.
شاید باورتون نشه، به گفته دکتر اریکسون، بازدهی افراد بعد از چرت زدن در روز به شدت افزایش پیدا میکنه. پس با خودتون مهربون باشید! روزی 18 ساعت درس خواندن بدون بازده بهتر است یا دو ساعت با حداکثر بازدهی؟
به تمرین آزاد به چشم یک سرمایهگذاری بلند مدت نگاه کنید! شاید استعداد ذاتی خیلی از نخبگان و قهرمانان ورزشی و زبانشناسان دنیا رو نداشته باشیم.
اما مسیری که اونها طی کردند برای همگان مشخص و در دسترس هست!
فراموش نکنید که اگر مستعدترین فرد روی زمین باشید، بدون تمرین آزاد درجا خواهید زد! دکتر اریکسون در مصاحبهای که با روزنامهی New York Times داشت گفت که:
”
تقریبا هیچ مدرکی دال بر برتری استعداد نسبت به پشتکار وجود ندارد! پس فارغ از استعداد کنونی شما، اگر وقت و انرژی خود را به صورت هدفمند بر روی هدفی مشخص تمرکز کنید، موفقیت چندان دور نیست!
در زمینه حرفهایتون، اگر تجربه تمرین آزادو داشتید ممنون میشم که نظرتونو بنویسید تا من و دیگر دوستان بهره ببرند.
سلام خیلی عالی بود . چرا deliberate practice تمرین آزاد ترجمه شده ؟؟؟ درصورتیکه توی مقاله ذکر شده: تمرینی با نهایت تمرکز ، هدفمند و پیوسته
بسیار عالی ، پادکست م خیلی خوب بود
خیلی عالی سعی می کنم به کار بگیرم و پس از پایان دی ماه بیام نظرم رو دوباره بگم.
مثل همیشه حرفای کاربردی و مفید سعی میکنم به کار بگیرمشون الان بهش نیاز دارم ممنون ازت
عالی بود دستتون درد نکنه
Awliee bud
عالی مختصر و بسیار مفید
عالی ممنون??
ممنون اقا ي صمدي???
سلام. خیلی عالی بود. ممنونم از شما.
یه سوال هم داشتم و اینکه من هدفم اینه که به زبان انگلیسی تسلط کامل داشته باشم، ولی نمیدونم ایا باید کلاس برم یا اینکه خوم از برنامه های اموزشی استفاده کنم میتونم به هدفم برسم یا نه؟
ممنون واقعا . انقدر به نظرم مهم بود که نت برداشتم جلو چشمم باشه.
سلام
ممنون آقای صمدی از پادکست که راه من رو تغییر داد
با سلام
مطالب مفید و ارزنده ای بود.استفاده کردم.به خصوص از پادکست عادت.
وقت بخیر.
قدردانی میکنم برای تدارک و اشتراک این متن . پادکست هم خیلی عالی بود. لطفا ادامه بدید.
در ادامه مقاله اثر فلاتی,خیلی خوب بود.مرسی از به اشتراک گذاشتن اگاهی.
سلام آقای صمدی ممنون از لطفتون عالی بودید
درود
جناب صمدی بسیار ممنون برای مقاله انگیزشی و منابع مفیدی که معرفی کردید .
پاسخ تک تک بهانه های ذهنی در دل این مقاله جا گرفته بود.
ممنونم از این که مطالعه کردید و بازخورد دادید
من صرفاً برای بهبود زبانم، انگلیسی می خونم اهداف مشخصی مثل ielts و … ندارم. مشکلم اینه که نمی تونم یه هدف دقیق مثل نمره 7 در آزمون برای خودم مشخص کنم.
خب نکته همینجاست که صرفا برای بهبود زبان خیلی خیلی بحث گستردهای هست. اول باید سطح فعلی خودتون رو مشخص کنید (در موسسات معتبر و خوب تعیین سطح استاندارد بدید) و بعد کتاب اون سطحی که هستید رو بخرید و مطالعه کنید و برید سطح بعد. البته خودخوان هیچ تضمینی نداره به موفقیت برسه.
کاملا با مطلبی که قرار دادید موافقم ، جالب هست که بنده این موضوع را تجربه داشتم ممکن بوده توی زمان طولانی روزانه تمرین داشتم و ساعت مشخصی برای تمرین هام قرار دادم و این باعث پیشرفت در زمینه هدف و علاقم شده و خوب نکته جالبش اینه که جای هم اتفاق افتاده که یک فاصله طولانی بین هدف و تمرینم افتاده و وقتی مجددا بهش مراجعه کردم برای ادامه ،تمام تمریناتم به صورت خودکار در ذهنم تکرار شده و بدون اینکه فراموش کرده باشم و این را مدیون تمرین های مکرر قبلم میدونم ، انگار که در جایی در ذهنم حک شده باقی مانده بود و فقط نیاز به برگشت مجدد داشت
ممنونم ازینکه تجربتون رو به اشتراک گذاشتید.
همه حرفایی که زده شد روی کاغذ کاملا شدنیه ولی بحث انگیزه که تو مرحله اولیه خودش پروسه آسمونی نیست ممکنه انگیزه به دست بیاد زود از دست بره. به هر حال خود اون کار هم آسون نیست. من اینو بر اساس تجربه شخصیم میگم. ولی خب همین تمریت آزاد هم هر مرحلهش نیاز به تمرین های دیگه ای ررای دستیابش داره که شدنیه. حتما میرم راجع بهش بیشتر میخومم
ممنونم از اینکه نظرت رو نوشتی. در مورد انگیزه باید بگم خدمتتون که قاعدتا اگر انگیزه internal و درونی باشه، به راحتی کنار گذاشته نمیشه و یا زود شکل گرفته نمیشه… برای همین اول برای خودتون مشخص کنید که برای چی قصد دارید یک مهارت جدید رو یاد بگیرید. این سوال خیلی خیلی مهمه.
بدون شک انگیزه از اصول اولیه ی گام برداشتن در راستای فراگرفتن یک مهارت هست.
انگیزه باید قوی و از همه مهمتر درونی باشه.
اگر از سر اجبار چون که به فلان مدرک نیاز داریم بخوایم مهارتی رو یاد بگیریم قطعا عذاب میکشیم.
سلام.بنظرم مقاله اخیر واقعا بجا و ضروری بود .خیلی از مقاله هایی که میزارید بدرد بخور و کاربردی هستن شخصا ازتون ممنونم…باعث شد به لینک اصلی برم و همشو با مثالهای عینی که وجود داشت بخونم و لذت ببرم.امیدوارم که بتونم ازشون تو مسیر خودم استفاده کنم
سلام. ممنونم از بازخورد و نظرت. لطف کردی.
خیلی ممنون از زحمتی که کشیدی. نوشته ات باعث شد حتمن دنبال مقاله ی اصلی ای که یلدا تو حرفاش اشاره کرد ازش بهره گرفتی برم و دقیق تر متوجه توضیحاتت شم.?
ممنونم ازت که خوندی
درود
مقاله جالبی بود.
درود بر شما. ممنونم مرسی
به نظر من تمرين منظم يكي از راههاي موفقيت براي همه كارها كه مي خواهيد به هدف برسيد مهمه من بهش باور دارم اما منظور از تمرين آزاد چي هست اگه ميشه بيشتر توضيح بديد ممنون
یه سری تمرین هست تحت عنوان مشق شب! کاری هست که از ما خواسته شده انجام بدیم! اما یه تمرینی هست که خودمون برای دل خودمون انجام میدیم از سر علاقه… به این گروه دوم میگن تمرین ازاد
با سلام و احترام
قدم برداشتن در راه ارتقا مهارت ها و آموزش ان به دیگران بسیار ارزشمند است و انگیزه ای قوی برای افراد مشتاق و مستعد ایجاد می نماید.
دوست عزیز به اشتراک گذاشتن این مطلب با دیگران بسیار ارزشمندبوده و من از شما قدردانی می کنم
سلام و درود فراوان
ممنونم از بازخوردتون
مطالب مفیدی بودن، ممنون از شما
قسمت اخر در مورد ساعات مطالعه کمی گنگ بود.
کدوم قسمتش رو برات توضیح بدم دقیقا دوست عزیز
سلام خسته نباشید مطلب مفیدی بود ولی من احساس میکنم هر چقدر هم از این مقالات انگیزشی بخونم بازم توی مشغله های زندگی هدف اصلیم گم میشه و نمیتونم تمرین منظم داشته باشم
سلام. من خودم هم هر از گاهی به این حس میرسم. برای همین همیشه یاد داشت میکنم که چه روزی و چه ساعتی برای کدوم هدفم تمرین بیشتری بکنم. برنامه نوشتن خیلی کمک میکنه
عالی بود واقعا خود پروسه چگونگی یادگیری و تمرین نیاز مند اموزش هست اکثر ما چگونه تمرین کردن رو واقعا بلد نیستیم یا در گیر همون روشهای قدیمی هستیم
متاسفانه همینطور هست. خیلی پا درهوا هستیم در تمرین کردن
سلام..خیلی خیلی مفید و انگیزشی بود ممنون از شما
سلام..خیلی خیلی مفیدو راهنما بود ممنون از شما
منم متوجه نشدم. یعنی برای رسیدن به هدف فقط روزی ۱ ساعت تمرین متمرکز کافیه؟
سلام … ممنونم از مطلب مفیدتون… فقط یک سوال داشتم از خدمتتون.. آقای صمدی من بر اساس بند ۶ به این نتیجه رسیدم که وقت گذاشتن بیشتر از ۲ ساعت برای یادگیری و تمرین یک مهارت و این تفکر که “هرچه زمان بیشتری بذارم برای یادگیری اون مهارت پس پیشرفت بهتری هم خواهم داشت “ درست نیست؛
آیا واقعن اینطور هست و من بخوام ۵ ساعت در روز وقت بذارم بازدهی نخواهد داشت؟ پیشاپیش ممنونم از پاسخگویی شما
منظور فقط در مورد تمرین ازاد هست… بحث تمرین هایی که به عنوان تکلیف باید انجام بدید جداست. شاید مجبور بشید روزی شش ساعت برای انجام تکالیف درس بخونید و یا تمرین کنید… ولی تمرین ازاد معمولا بیش از دو ساعت در روز دیگه بازدهی نداره
سلام ، خسته نباشید
مقاله بسیار خوبی بود
میشه لطفا لینک مقاله دکتر اریکسون را بنویسید، اصل مقاله رو میخوام.
سپاس
سلام اقای صمدی ممنون از شما.بسیار محبت کردید
ممنونم ازت